Wat zijn de verschillen tussen Laser en IPL?

Wat zijn de verschillen tussen Laser en IPL?

Iedereen heeft in min of meerdere mate lichaamsbeharing, ook wel “vellushaar” genoemd. Dit soort haar is donsachtig, dun, bijna onzichtbaar en bedekt vrijwel het gehele lichaam. Wanneer we in de puberteit belanden, is het vellushaar aan veranderingen onderhevig onder invloed van het mannelijke hormoon androgeen. Zo wordt het haar dikker, donkerder en zwaarder. Bij een mannelijk lichaam verschijnt er borsthaar en baardhaar, terwijl er bij een vrouwelijk lichaam donkerdere haren op de benen en onder de oksels zullen groeien. Hoe harig je bent, verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt namelijk af van de hoeveelheid hormonen in je lichaam, leeftijd, erfelijkheid en natuurlijk het geslacht.

Ontharen voor een glad lichaam

Binnen het Westerse schoonheidsideaal hoort lichaamsbeharing niet thuis en vooral vrouwen zouden het liefst helemaal geen lichaamshaar willen hebben. Idealiter zou het vrouwelijk, maar ook mannelijk lichaam glad en kaal moeten zijn en sommigen vinden haren op het lichaam misschien zelfs lelijk en vies. Gelukkig valt aan al het haar op ons lichaam wat te doen, dankzij verschillende ontharingsmethoden als epileren, harsen en scheren. Dit laatste is een populaire methode omdat het snel en makkelijk te doen is, bijvoorbeeld onder de douche. Het nadeel is wel dat je het regelmatig moet bijhouden – het liefst elke dag – omdat de haartjes ook weer snel terugkomen. Om een langer blijvend resultaat te krijgen, kun je ook permanente ontharing overwegen. In dit artikel zullen we uitleggen wat de werking van deze behandelingen is, en welke behandeling voor jou het meest geschikt zou kunnen zijn.

Verschillende permanente ontharingsmethoden: laser en IPL

“Laser” is eigenlijk een afkorting voor “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”, terwijl “IPL” staat voor “Intense Pulsed Light”. Zowel laser als IPL baseren hun techniek op de zogeheten selectieve foto-thermolyse. Dit houdt in dat lichtenergie wordt omgezet om haarzakjes te kunnen vernietigen, waardoor er geen nieuw haar meer kan groeien.

Maar wat is dan het verschil tussen laser en IPL? Bij laserbehandelingen wordt gebruikgemaakt van licht in slechts één golflengte (één kleur), terwijl bij IPL-behandelingen verschillende golflengtes van licht (en dus meerdere kleuren) wordt toegepast. Met laser, zoals de Soprano Ice laser wordt er één dunne, maar sterke straal door de huid gestuurd. De IPL-methode geeft meer pulserende lichtenergie af. Beide methoden zorgen er wel voor dat de haarzakjes beschadigd of mogelijk vernietigd worden.

Hoe permanent is “permanent” ontharen?

Veel behandelaars die werken met laser en IPL, zeggen dat het haar permanent verwijderd wordt. Echter blijven er in de praktijk altijd wat haartjes achter die niet door laser- of IPL-behandeling worden kapotgemaakt. Het kan zelfs gebeuren er tot wel twintig procent van je lichaamsbeharing overblijft, nadat je meerdere sessies bent ondergaan. Dus “permanente” ontharing is in sommige gevallen een enthousiaste claim, waardoor behandelaars in de afgelopen jaren de methode “permanente haarvermindering” zijn gaan noemen, in plaats van “permanente ontharing”.

Laser vs. IPL: wat past beter bij mij?

Je kan geen harde uitspraken doen over welke behandelmethode in alle gevallen nou beter is en waarmee je het beste resultaat bereikt. Dit is namelijk afhankelijk van jouw eigen situatie en van wat de behandelaar in kwestie verkiest.

– De lasermethode is normaliter een geschikte methode voor personen met een lichtere huid in combinatie met donker haar. De lasertechniek ontwikkelt zich echter op razend tempo, wat als gevolg heeft dat er tegenwoordig ook lasers bestaan die geschikt zijn voor donkere huidskleuren. Informeer dus even bij je behandelaar of hij of zij beschikking heeft tot een laserapparaat dat bij jou past. Denk hierbij behandelingen zoals een oksel- of bikinilijn laseren behandeling.

– In het algemeen wordt IPL gezien als een minder effectieve methode, vergeleken met laser. Bij IPL heb je dus vaak meerdere sessies nodig. Het voordeel van een IPL-behandeling is onder andere wel dat de behandeling zelf wat minder agressief is en je huid minder lang de tijd nodig heeft om te herstellen. Ook is IPL goedkoper dan laser.

– Er kan ook gekozen worden voor en combinatie van laser en IPL. De reden dat sommige behandelaars voor een combinatie kiezen, is dat er een ideale mix voor iedereen kan worden bereikt tussen het gewenste resultaat en de ongewenste, maar wel onvermijdelijke bijwerkingen.

Conclusie

Steeds meer salons bieden permanente ontharing of permanente haarvermindering aan in de vorm van IPL of laseren. Dankzij de dalende prijzen van laser- en IPL-apparatuur, wordt het opzetten van een eigen praktijk een stuk gemakkelijker gemaakt. Door de groeiende concurrentie aan behandelaars, zijn er ook steeds meer aanbiedingen en andere acties te vinden, om potentiële klanten te lokken. Maar wees wel op je hoede: slecht uitgevoerde laser- en IPL- behandelingen kunnen ernstige klachten zoals diepe brandwonden veroorzaken. Kies daarom niet alleen de laagste prijs, maar doe goede research en kies voor een goede behandelaar in een erkende kliniek.

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *