Wat te doen als je last hebt van astma?

Wat te doen als je last hebt van astma?

Heb je last van astma en wil je graag weten wat je zelf kunt doen om de last te verminderen? Astma en de symptomen die het met zich meebrengt kunnen een zware last zijn en als je hier mee te maken hebt weet je dit maar al te goed. Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om je astma meer onder controle te houden en je kwaliteit van leven te verbeteren. Een van de beste manieren om grip te krijgen op je astma, is door te leren over de aandoening en ontwikkeling en hoe je deze kunt beheren. Bekijk hier voor meer informatie op de site van Farmaline. Ook vind je hier welke symptomen er bij astma komen kijken. Herken jij je hierin of twijfel je of je astma hebt? Bezoek jouw arts en bespreek je situatie om meer informatie in te winnen en een oplossing te zoeken!

Aanpassingen aan jouw leefomgeving

Veel mensen met astma hebben baat bij aanpassingen aan hun leefomgeving, zoals het vermijden van bepaalde allergenen en het nemen van maatregelen om de lucht in huis schoon te houden. Wil je weten hoe je dagelijks met astma om kunt gaan? Je kunt astma cursussen volgen en een gezonde levensstijl aanhouden. Denk bijvoorbeeld aan gezond en gevarieerd eten, oefeningen doen, stoornissen vermijden en geen tabak roken.

Medicatie en behandeling

In veel gevallen is medicatie de sleutel tot het beheersen van astma. Heb je last van kortademigheid, dan kun je eventueel een inhalator aanschaffen. Een inhalator is een apparaat waarmee medicatie direct in de luchtwegen kan worden gebracht. Dit maakt het makkelijker om de medicatie op de juiste plek te krijgen en tegelijkertijd de bijwerkingen te verminderen die kunnen optreden bij medicatie. Weet je niet hoe je een inhalator moet gebruiken? Het gebruik van een inhalator voor astma is eenvoudig. Je blaast de medicatie in de mond en houdt de adem in terwijl de medicatie diep in de longen wordt gebracht. Lees eventueel de bijsluiter, hierin staat hoe je de inhalator correct moet gebruiken. Daarnaast kun je regelmatig oefenen met je arts of verpleegkundige als je niet weet waar je moet beginnen en/of je het juist doet. Als je medicatie zoals een inhalator gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je deze op tijd inneemt en in de juiste dosering gebruikt. Een foute en te hoge dosering kan negatief uitpakken.

Blijf in contact met je arts

Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met je arts om je astma onder controle te houden. Laat je arts weten als er veranderingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan verandering in je symptomen of het slecht reageren op eventuele medicatie. Volg de aanbevelingen van de arts op om je astma onder controle te houden. Zo kun je de impact van astma op je leven verminderen en je kwaliteit van leven verbeteren. Ook is het belangrijk om te onthouden dat astma een aandoening is die voor elke persoon uniek is. Ga daarom eerst op onderzoek uit voor je aan medicatie begint!

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *