Wat is kurkuma?

Kurkuma als een aromatische geneeskrachtige plant was al sinds de oudheid bekend bij de Indiërs. Veel wetenschappers en historici beweren dat Zuid-Azië het oorspronkelijke thuisland van de kurkuma is, van daaruit zou het zich kunnen hebben verspreid naar landen in Zuidoost-Azië en naar eilanden in de Stille Oceaan waar kurkuma wordt gekweekt. Er werd vastgesteld dat kurkuma al in de 5e eeuw na Christus in de bosgebieden van Java, Indonesië, in het wild werd verbouwd. Er zijn Sanskrietteksten die behoren tot de 5e en 6e eeuw n.Chr. waarin het gebruik van kurkuma wordt beschreven. Marco Polo noemt de gebruiken van kurkuma in China. Kurkuma wordt vooral in India, China, Taiwan, Indonesië, Sri Lanka, Java, Brazilië, Peru, vele delen van Afrika en Australië op grote schaal verbouwd. De wortelstokken zijn het meest gebruikte deel van de plant als kookmiddel, medicijn en kleurstof, hoewel de bladeren en de stengels voor vele doeleinden worden gebruikt, voornamelijk om te koken.

Medische werking

De belangrijkste chemische componenten van kurkuma zijn een groep van verbindingen genaamd curcuminoïden, die curcumine (diferuloylmethaan), demethoxycurcumine, en bisdemethoxycurcumine omvatten. De best bestudeerde verbinding is curcumine, een hoofdbestanddeel van kurkuma in poedervorm. Kurkuma heeft ook veel belangrijke vluchtige oliën, zoals kurkuma, atlantone en zingibereen.  Olie en oleoharsen gewonnen uit kurkuma worden op grote schaal gebruikt in de farmaceutische industrie. In India is kurkuma een integraal ingrediënt in de meeste Vedische rituelen. Het is een essentieel ingrediënt in veel medicijnen die worden bereid onder de Indiase systemen van medicijnen zoals Ayurveda, Siddha en ook veel etnische en volksgeneeskundige praktijken. In veel gemeenschappen is kurkuma altijd al onderdeel geweest van rituelen en ceremonies met betrekking tot de vruchtbaarheid en het welzijn van de mens en de natuur. Veel Indiase tradities geloven dat kurkuma een “goddelijke plant” is die door Goden aan de mens wordt gegeven. In de Indische cultuur wordt kurkuma aangeraden voor een aantal medische toepassingen. Hoewel kurkuma is gebruikt als een favoriete antibiotica en de giftige stof om brandwonden te genezen, te snijden en om vreemde stoffen uit het lichaam te verwijderen, is het sterk aanbevolen om het te gebruiken in de keuken voor de dagelijkse inname als een ziektepreventiemaatregel , voor het toevoegen van kleur en smaak aan het voedsel. Een dagelijkse inname van voedsel met kurkuma is iets wat bijna elke Indiase traditie aanbeveelt om te controleren voor de preventie van vele lichaamsstoornissen en ziekten.  India produceert bijna 94% van de totale productie van kurkuma in de wereld en heeft bijna 50% van de wereldwijde markt in handen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën