Wat is een floaterlaser behandeling?

Een floaterlaser behandeling is voor velen iets waar ze nog nooit van gehoord hebben. Toch is het een behandeling waar veel mensen enorm baat bij kunnen hebben. Een floater laserbehandeling is namelijk een nauw verwant aan de welbekende ooglaserbehandeling. Echter is het verschil dat er bij deze behandeling eenvoudig gezegd met behulp van lasers floaters verwijderd worden. De duur van de behandeling is niet zo lang en is daarnaast zo goed als pijnloos.
Werking floaterlaser
Allereerst worden de pupillen verwijd met behulp van oogdruppels. Op het moment dat de pupil wijd genoeg is, controleert de oogarts of er floaters aanwezig zijn. Als het aantal floaters en de locaties daarvan zijn vastgesteld kan er begonnen worden met de behandeling. Wat begint met het inbrengen van verdovende oogdruppels en de laser plaatsen op het oog. De laser zelf is onzichtbaar, wel zal je wat rode lampjes zien. Deze lampjes worden als marker gebruikt. Tijdens het laseren worden de floaters aangepakt en zullen ze verdwijnen. In de praktijk is dit natuurlijk een stuk ingewikkelder, maar simpel gezegd weet je nu de basis van een floater behandeling. De ingewikkelde en technische details zullen we je besparen.
Risico’s
Net als alle operatieve ingrepen is er altijd sprake van enig risico. De risico’s van een floaterlaser behandeling zijn echt minimaal. Ernstige complicaties komen dan ook zelden voor. Het enige risico dat je loopt bij de behandeling is dat de floater het netvlies raakt. Die kans is echter zeer maar het moet wel gemeld worden omdat er minimale kans bestaat dat het gebeurt. In dat geval zal er een kleine bloeduitstorting op het netvlies ontstaan. Wat binnen enkele weken niet meer zichtbaar is.
Invloed op de oogdruk
Een ander gevolg bij een floaterlaser behandeling kan zijn dat de oogdruk stijgt. Een van de mogelijke oorzaken als dit gebeurt is dat de floaters de afvoer hebben verstopt. Als je al wel eens last hebt van een verhoogde oogdruk is de kans op dit gevolg van een behandeling.