Wat is de invloed van leeftijd op de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen?

Wat is de invloed van leeftijd op de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen?

Als je een kinderwens hebt, dan is het vanzelfsprekend dat je wilt weten tot op welke leeftijd je de meeste kans hebt om zwanger te worden. Voornamelijk vrouwen stellen zich deze vraag af, omdat de vruchtbaarheid van de vrouw het meest wordt aangetast door leeftijd. In dit artikel nemen we met je wat je moet weten als je jouw kinderwens in vervulling wilt brengen op een latere leeftijd. 

De vruchtbaarheid van de vrouw 

De vruchtbaarheid van de vrouw is op z’n best tijdens haar late tienerjaren en haar late twintigerjaren. Deze piekjaren nemen af naarmate de vrouw de dertigerjaren begint door te lopen. Dit komt omdat vrouwen geboren worden met alle eicellen die ze ooit zal hebben. Deze verouderen met leeftijd, waardoor de vruchtbaarheid rond de leeftijd van 45 jaar zo sterk is afgenomen dat de kans op een natuurlijke zwangerschap steeds onwaarschijnlijker wordt. Omdat oudere vrouwen naast een vermindering in vruchtbaarheid ook vaker gezondheidsproblemen ervaren dan jongere vrouwen, kan het handig zijn om samen met een verloskundige te kijken hoe de risico’s voor, tijdens en na het zwangerschap geminimaliseerd kunnen worden. 

De vruchtbaarheid van de man

De leeftijd van een man speelt ook een belangrijke rol bij het realiseren van een kinderwens. Dit komt doordat met leeftijd de kwaliteit van het sperma verandert. Dit gebeurt aan de hand van vier factoren: hoeveelheid, morfologie, beweeglijkheid en DNA-fragmentatie. De meeste mannen krijgen rond de leeftijd van 35 á 40 jaar te maken met een afname van de gezondheid van het sperma. Uit verschillende studies is zelfs gebleken dat de kans op het bevruchten van een eicel met maar liefst 50% afneemt tussen begin 30 tot eind 30. Sterker nog, bij mannen van 25 jaar of jonger gaat de algemene snelheid van bevruchting zelfs 12,5 keer sneller dan bij oudere mannen. 

De ouder de man zijn kinderwens in vervulling wilt brengen, des te meer kans er is op een miskraam of ongunstige geboorte-uitkomsten van zijn nakomelingen. Hoewel de kans op miskraam en gezondheidsproblemen over het algemeen nog steeds laag is, wijzen verschillende onderzoeken uit dat kinderen van oudere vaders vaker worden geboren met een bipolaire stoornis, leukemie, autisme schizofrenie of het syndroom van Down. De aanleiding hiervoor is de groei van willekeurige mutaties in het sperma van de man. Deze genetische mutaties kunnen namelijk worden doorgegeven aan het kind en de kans vergroten op de ontwikkeling van een psychische of neurocognitieve stoornis. 

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *