Waarom planten binnen een must zijn

Waarom planten binnen een must zijn

Loop eens een kamer binnen die je niet kent en kijk even om je heen. Als nadien wordt gevraagd wat jij je herinnert, zal je al snel planten noemen als die er staan. Als mens hebben we nog steeds dat verlangen naar de natuur in onze genen zitten. Een plant binnen heeft die vormen en kleuren die meteen worden geassocieerd met rust en gezelligheid. Een plant in een bloempot voor binnen is om diverse redenen de juiste keuze voor een mooie kamer.

1. Planten zijn goed voor je gezondheid 

Er is geen reden om te overdrijven maar planten zijn de hele dag bezig om van de CO2 die jij uitademt zuurstof te maken. Daarbij zorgen ze ook voor een betere luchtvochtigheid in onze moderne huizen waar het vaak te droog is voor een gezond leefklimaat. Planten brengen rust en doen stress verminderen, dat heeft volgens wetenschappers ook te maken met de groene kleur. Ook in de slaapkamer horen planten dus gewoon thuis.

2. Planten geven een interieur iets extra’s voor weinig geld 

Voor een mooie plant zoek je een bloempot voor binnen die daar echt bij hoort. Dat is tegenwoordig niet moeilijk omdat je deze in alle vormen en maten kan krijgen. Het hoeft beslist niet meer rond te zijn maar mag ook vierkant en langwerpig. Als je soms langere tijden weg bent, kan je voor een pot met waterreservoir gaan. Dankzij led technologie is een pot met verlichting ook een sfeervol item in je kamer. Een bloempot hoeft niet duur te zijn om goed te passen in je interieur. Dat geldt ook voor bijzondere planten. Tenslotte kan je ook met een goedkope kleine plant beginnen of een gratis stekje. Wat is er nu dankbaarder dan een plant te zien uitgroeien tot een echte eyecatcher? 

3. Planten geven kleur in je interieur 

Planten hebben een grote variëteit aan kleur te bieden. Ga maar een shoppen bij een tuincentrum, daar hebben ze vaak een groot assortiment voor redelijke prijzen. Daar kan je zien hoe groot de verschillen zijn van licht grijs via allerlei groentinten naar bijna zwart. Gecombineerd met de juiste kleur bloempot kan je ook voor jouw interieur de passende planten vinden. Als je daar van houdt zijn bloeiende planten een mooie optie voor verassende kleuren in het juiste jaargetijde. Er zijn ook planten die vrijwel het gehele jaar kleur bieden dankzij de gekleurde schutbladeren die aan bloemen doen denken.

4. Met planten kan je een statement maken 

Wellicht kan je het moment nog herinneren waar je een kamer binnenkwam die gedomineerd werd door een prachtige grote plant die bijna aan een boom deed denken. Denk niet meteen dat jou zoiets niet zal lukken. Er zijn planten die het in onze kamers ook erg goed doen en met een beetje verzorging ook in jouw woning bewonderende blikken zullen oogsten. De monstera of gatenplant is een ‘ouderwetse’ plant die je vaak bij oma en opa zag staan. Dat is niet zo verwonderlijk omdat de gatenplant genoegen neemt met het ‘klimaat’ in huiskamers en met een redelijk hoeveelheid licht enorm groot kan worden. Andere planten, zoals de yucca en de dracaena kunnen echte toppers worden, ook als je geen echte groene vingers hebt.

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *