Waarom is een warmtepompdroger beter voor je kleding?

Waarom is een warmtepompdroger beter voor je kleding?

Een warmtepompdroger is een soort condensdroger die gebruik maakt van een warmtepomp. In die warmtepomp wordt een koelstof van gasvormig naar vloeibaar gepompt. Daarbij komt de warmte vrij die wordt gebruikt bij het drogen. Een warmtepompdroger is beter voor de kleding die je erin droogt. In deze blog lees je waarom dat zo is.

Je kleding krimpt minder snel

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je jouw kleding twee maten kleiner uit een droger haalde. Bij een warmtepompdroger zal dit niet gebeuren, doordat de kleding op een lagere temperatuur wordt gedroogd dan bij andere wasdrogers. Normaal gesproken is een hoge temperatuur de reden dat kleding in een droger krimpt. De temperatuur die in een warmtepompdroger gemiddeld 20 graden lager is, zorgt er dus voor dat dit niet gebeurt. 

Je zou denken dat het, door de lagere temperatuur, veel langer duurt voor de kleding droog is. Dat is niet helemaal waar, want door de manier waarop de warmte wordt opgewekt is de luchtcirculatie veel efficiënter. Ook wordt de warme lucht niet uitgeblazen, maar opnieuw gebruikt. 

Wat er ook voor zorgt dat kleding in een warmtepompdroger minder snel krimpt, is dat deze vaak is voorzien van sensoren en intelligente programma’s. Daardoor stopt het programma op het moment dat de gewenste droogtegraad is bereikt. De droger zal dus niet onnodig doorgaan met drogen en de kleding zal niet krimpen door te lang drogen. 

Het risico op slijtage is verkleind

Naast het risico op krimpen, is ook het risico dat kleding zal slijten kleiner in een warmtepompdroger. Dit komt doordat de trommel van een warmtepompdroger vaak een speciale, beschermende structuur heeft. Ook maakt de trommel gecontroleerde bewegingen en wordt de kleding gedroogd met een milde luchtstroom die zachtjes en gelijkmatig door de trommel wordt verdeeld. De kleding wordt dus niet wild door elkaar geschud, waardoor het minder snel zal beschadigen.

De kleding is minder gekreukt

Daarnaast komt de kleding minder gekreukt uit de droger. Ook dat komt door de milde luchtstroom en de gecontroleerde bewegingen van de trommel. De kleding wordt minder door elkaar heen geschud, waardoor er minder kreuken in de kleding komen. Minder kreuken betekent minder strijken, waardoor het risico verkleind dat je jouw kleding beschadigd door het op een te hoge temperatuur te strijken of door kleding te strijken die daar eigenlijk niet tegen kunnen. 

Speciale programma’s voor verschillende soorten kleding 

Het klinkt gek, maar in een warmtepompdroger kun je alle soorten kleding drogen, zelfs een wollen trui. Het heeft namelijk vaak speciale programma’s voor verschillende soorten stoffen, zo ook voor wol. De combinatie van deze programma’s en de lage temperatuur waarop kleding gedroogd wordt zorgt ervoor dat jouw kleding niet zal krimpen. Ook het feit dat een warmtepompdroger stopt bij de juiste droogtegraad, zorgt ervoor dat je alle kleding erin kan doen. Kleding die normaal snel zal krimpen in een wasdroger, zal dit niet doen in een warmtepompdroger.

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *