Tips om suède kleding te onderhouden

Tips om suède kleding te onderhouden

Suéde wordt voor heel veel dingen gebruikt. Er worden onder andere tassen, kleding en schoenen van gemaakt. Suéde zelf wordt gemaakt van de binnenkant van leer en is daarom zachter maar ook kwetsbaarder dan gewoon leer. Dit betekent dat je het niet zomaar in de wasmachine bij de andere was kunt gooien. Wij geven je een aantal tips om jouw suède kleding zo goed mogelijk te onderhouden waardoor je er lang plezier van zult hebben.

Spuit suède in met vuilafstotende spray

Het is verstandig om suède kleding regelmatig in te spuiten met een vuilafstotende spray. Deze voorkomt niet alleen vlekken, maar zorgt er ook voor dat er geen waterkringen of verkleuringen ontstaan. Deze sprays zijn vaak verkrijgbaar bij (online) lederzaken of andere winkels die suede verkopen. Let bij het inspuiten van jouw kledingstuk er op dat je het gelijkmatig aanbrengt en dus geen doorweekte plekken creëert. Laat het vervolgens rustig opdrogen zoals vermeld staat op de verpakking.

Suede kleding onderhouden

Stomen in plaats van uitwassen

Het advies is om suède kleding niet bij de gewone was te gooien maar om deze te laten stomen bij de stomerij. Je zou dit eventueel ook zelf kunnen proberen door wat water aan de kook te brengen en de vlek op het kledingstuk boven het stoom van het kokende water te houden. Let hierbij wel op dat het kledingstuk niet te nat wordt en laat het vervolgens op kamertemperatuur drogen. Leg het kledingstuk dus niet op de verwarming, hier wordt het namelijk hard en lelijk van.

 

Suède opborstelen met suèdeborstel

Als je suède kleding voor een langere tijd niet behandeld, wordt het lelijk. Gelukkig zijn er speciale borstels om gemakkelijk vuil en stof te verwijderen. Meestal heeft zo’n borstel ijzeren haartjes om vuil mee te verwijderen en rubberen haartjes om de vezels van de stof weer mee omhoog te borstelen. Gebruik altijd eerst de kant met de rubberen borstelharen en daarna pas de andere kant. Tip: heb jij bijvoorbeeld een suéde jurkje waar een vlek in zit? Verwijder deze dan met een gum!

 

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *