Natuurstenen kralen: een natuurlijke bron van schoonheid

Natuurstenen kralen: een natuurlijke bron van schoonheid

Van jade tot tijgeroog, van fluoriet tot maansteen: natuursteen (of edelsteen) bestaat er in vele soorten, kleuren en maten. Daarom kan iedereen zijn eigen stijl uitkiezen. Niet alleen in de soort steen is er keuze te over: ook in het soort sieraad. Zo zijn er armbanden, hangers, kettingen en oorbellen. Edelstenen worden al eeuwenlang gebruikt, en hebben in veel culturen verschillende helende en/of andere helpende werkingen. Het verwerkingsproces om van grove “steen” te komen tot het uiteindelijke sieraad, heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld en is op die manier geperfectioneerd.

De geschiedenis van edelstenen

Het gebruik van edelstenen gaat eeuwen terug. Zo gebruikten de Oude Grieken in ieder geval al edelstenen, en ook in Azië werden bijvoorbeeld edelstenen gebruikt. Deze volkeren geloofden dat verschillende edelstenen verscheidene helende functies hadden. Daarom werden edelstenen verkocht als een soort medicijn, soms als steen zelf, en soms in poedervorm om bijvoorbeeld thee van te maken. In ieder geval vanaf de 19e eeuw werden edelstenen in Europa steeds meer gebruikt als sieraad. Zo werd het een gebruik om de initialen van je geliefde in een edelsteen te kerven, om op die manier je liefde te uiten.

 

Helende functies

Het idee dat edelstenen verschillende helende functies hebben, gaat net zover terug als het gebruik van edelstenen zelf. De meeste volkeren geloofden en geloven dat de stenen een soort energie uitzenden, waar ons lichaam van nature op reageert. Op deze manier kunnen mentale en fysieke blokkades worden opgeheven. Daarom werden edelstenen vaak geplaatst op het lichaam, of bijvoorbeeld onder je kussen voor het slapen. Bekende voorbeelden van helende functies zijn het brengen van balans (onder meer agaten), ontspannend (onder meer amethist), het brengen van geluk (onder meer pyriet) en jezelf openstellen voor liefde (onder meer rozenkwarts).

 

Verwerking

Natuurstenen komen, zoals de naam al doet vermoeden, uit de natuur. De meeste edelstenen zijn een soort mineraal. Er zijn meer dan 5000 soorten mineralen, maar verreweg de meeste hiervan zijn niet geschikt om als sieraard te worden gebruikt. Dit komt omdat de meeste mineralen niet duurzaam of hard genoeg om de verwerkingsprocessen door te komen. De mineralen die wel sterk genoeg zijn, bestaan vaak uit de elementen silicium en zuurstof.  Om geschikt te zijn als mogelijk edelsteen, moet het mineraal zeldzaam zijn, duurzaam en “buigzaam” (anders kan er geen sieraard van gemaakt worden) zijn. Wanneer aan deze eisen is voldaan, worden de mineralen eerst grote brokken gezaagd. Hierna worden deze brokken geslepen. In het geval van natuurkralen worden ze geslepen tot de juist kraal-vorm, voordat er gaatjes in geboord worden. Als laatste krijgen de kralen een bad, om de laatste resten vuil weg te wassen.

 

Keuze genoeg

Door het grote aantal verschillende soorten edelstenen, is er ook een grote diversiteit aan soorten kralen. Deze kralen worden vervolgens ook weer gebruikt in verschillende soorten sieraden, wat de keuzemogelijkheid nog weer verder vergroot. Door de verschillen in kleur, grote, vorm en soort sieraad, kun je heel goed het juiste sieraad voor jouw persoonlijke stijl uitkiezen.

 

Bron: Crystal Caves edelsteen kralen

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *