Milieuvriendelijke shampoo: waar je op moet letten

Milieuvriendelijke shampoo: waar je op moet letten

Milieuvriendelijke shampoo

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de impact die onze dagelijkse producten kunnen hebben op het milieu. Een manier om dit te doen is door te kiezen voor milieuvriendelijke shampoo. Hier zijn enkele dingen om in overweging te nemen bij het kiezen van een milieuvriendelijke shampoo.

Natuurlijke ingrediënten

Kies voor shampoos met natuurlijke ingrediënten in plaats van synthetische chemicaliën. Natuurlijke ingrediënten zijn vaak minder schadelijk voor het milieu en kunnen het haar beter verzorgen. Veel shampoos bevatten namelijk chemicaliën zoals parabenen, SLS en SLES die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en voor onze gezondheid. Deze chemicaliën kunnen bijvoorbeeld leiden tot vervuiling van waterbronnen en kunnen schadelijk zijn voor waterleven. Kies voor shampoos met een beperkt aantal chemische ingrediënten of helemaal zonder deze chemicaliën.

Shampoo zonder siliconen

Siliconen zijn stoffen die vaak worden toegevoegd aan shampoo om het haar zachter en glanzender te maken. Helaas kunnen deze stoffen zich ophopen in het haar en kunnen ze moeilijk uit te spoelen zijn. Daarbij vergaan siliconen nauwelijks in het milieu. Dit kan leiden tot beschadiging van het haar en het milieu. Kies in plaats daarvan voor shampoos die op natuurlijke wijze het haar verzorgen, zoals shampoos met plantaardige oliën. Gebruik een shampoo siliconenvrij.

Microplastics

Veel shampoos bevatten microplastics, kleine plastic deeltjes die zich ophopen in onze oceanen en bijdragen aan de plastic soep. Dit komt bijvoorbeeld door het gebruik van microbeads. Kies voor producten die geen microplastics bevatten en help zo bij het verminderen van de vervuiling van de oceanen.

Palmolievrije shampoo

Palmolie is een veelgebruikt ingrediënt in cosmetische producten, waaronder shampoo. Helaas kan de productie van palmolie leiden tot ontbossing en het uitroeien van bedreigde diersoorten. Grote delen van het Amazoneregenwoud zijn gekapt om zo ruimte te maken voor de palmolieproductie. Kies voor producten die geen palmolie bevatten, of kies voor producten die palmolie gebruiken uit duurzame bronnen. Gebruik dus een shampoo of shampoo bar zonder palmolie.

PH-waarde

Het is belangrijk om te overwegen dat de pH-waarde van shampoo kan invloed hebben op het milieu. Veel commerciële shampoos hebben een pH-waarde van tussen de 7 en 8, wat bijdraagt aan de vermindering van de biodiversiteit. Kies in plaats daarvan voor producten met een pH-waarde die dichter bij die van ons lichaam is, ongeveer 5,5.

Verpakking

Kijk naar verpakking van shampoo. Ga voor verpakkingen die gemakkelijk te recycleren zijn of gebruik van gerecyclede materialen, zoals glas of papier. Als je geen andere optie hebt dan plastic verpakkingen, is het goed om te zoeken naar een shampoofles die gemaakt is van gerecycled plastic en ook recyclebaar is.

Certificeringen

Kijk naar certificeringen zoals USDA Organic, EcoCert of biologisch gecertificeerd. Deze certificeringen garanderen dat een bepaald percentage van de ingrediënten van de shampoo afkomstig is uit biologische landbouw en dat de productie voldoet aan bepaalde milieunormen.

Duurzaamheid van het bedrijf

Kijk naar het bedrijf achter de shampoo. Zijn ze transparant over hun ingrediënten en productieproces? Doen ze iets om hun impact op het milieu te verminderen? Het is ook goed om te kiezen voor bedrijven van wie hun producten lokaal zijn geproduceerd of die minder vervoer nodig hebben, dit kan de CO2 uitstoot verminderen.

Een positieve impact op het milieu

Door deze dingen in overweging te nemen bij het kiezen van een shampoo, kun je een positieve impact hebben op het milieu. Er zijn tal van milieuvriendelijke shampoo beschikbaar op de markt tegenwoordig, neem de tijd om te onderzoeken welke het beste bij u past.

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *