Hoe wordt een sterretje in de vooruit gerepareerd?

Hoe wordt een sterretje in de vooruit gerepareerd?

Iedere automobilist kent het geluid van die felle tik tegen de voorruit. Dan is het hopen dat het meevalt als je naderhand je ruit gaat bekijken. Vaak is er niets aan de hand, maar een sterretje in de voorruit ook is zomaar gebeurd, of je nu met de auto op vakantie bent of zomaar een kort ritje maakt. Het eerste wat je dan moet doen is er een eerste-hulp-sticker opplakken om te voorkomen dat het sterretje een barst wordt. Ruitschade kan een kostbare zaak worden, maar het kan ook meevallen. Hieronder lees je waar je in ieder geval op moet letten.

Wat je moet weten over het sterretje in de voorruit

1. De grootte

De experts kijken eerst naar de grootte van de beschadiging. Is de doorsnede van de ster meer dan 3 centimeter dan noemt men dat een barst en dat houdt in dat deze ruitschade voor jou gaat betekenen dat de gehele ruit moet worden vervangen,

2. De kwetsbaarheid

Een autoruit met een kleine beschadiging is gewoon erg kwetsbaar. Een miniem sterretje kan uitscheuren en dan heb je een barst die niet meer te repareren is. Neem geen risico en laat dat sterretje herstellen voor het te laat is.

3. Warmte is funest

De grootste kans dat een sterretje uitscheurt, bestaat bij hoge temperaturen. Heb je een sterretje in de voorruit en ga je naar de zon op vakantie, plan dan een reparatie voordat je vertrekt. Een autoruit laten vervangen in het buitenland kan een behoorlijke domper zijn op je vakantieplezier.

4. Vorst levert ook risico’s op

Heb jij een sterretje in de voorruit en is daar water in gekomen dan kan bevriezing er voor zorgen dat ook een minieme beschadiging uitgroeit tot een flinke barst. Geen prettig idee als de weersomstandigheden toch al niet optimaal zijn.

De reparatie

De vakman zal al snel zien of de beschadiging in jouw ruit nog valt te herstellen. Meer dan 3 centimeter (een muntstuk van 2 euro) houdt vrijwel altijd in dat de ruit moet worden vervangen. Als de beschadiging kan worden gerepareerd, gebeurt dat met een speciale doorzichtige hars. Deze wordt in het sterretje gespoten. Uitharden doet men met UV-licht. Daarna wordt de ruit gepolijst totdat de beschadiging volledig onzichtbaar is, Glas is een bijzonder materiaal en na deze reparatie is de ruit echt weer als nieuw en is deze niet meer kwetsbaar dan een nieuwe ruit,

Waar moet je nog op letten bij een reparatie?

In de reclame hoor je heel vaak dat het repareren van een sterretje gratis is en dat het vervangen van een hele ruit slechts een eventueel eigen risico kost, Hoe zit dat nu precies? Dat kom je alleen te weten als jij naar de polisvoorwaarden van jouw verzekeringsmaatschappij kijkt. Als reparatie gratis is, moet je vaak verplicht naar een hersteller toe die voorgeschreven wordt in de polis. Ook het eigen risico bij vervangen van een ruit kan een extra dure kwestie worden als deze ten koste gaat van jouw bonus/malus. Let dus goed op wat je doet!

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *