Hoe verzorg je iemand die geen zorg wil?

We hebben allemaal weleens hulp nodig. Kleine kinderen hebben hulp nodig om zich aan te kleden. In de supermarkt hebben we soms hulp nodig om bij dat ene product te komen dat op de bovenste plank staat. En sporters hebben soms hulp nodig om het winnende doelpunt te kunnen scoren. In het leven kun je nou eenmaal niet alles alleen doen. Maar naarmate je ouder wordt, merk je dat er steeds meer is dat je niet meer zelf kunt. Dat kan enorm moeilijk zijn om toe te geven. Dat leidt er ook toe dat het steeds moeilijker wordt om te vragen om hulp, als je het eigenlijk het hardst nodig hebt.
Als je een ander ziet worstelen
Als omstander zie je vaak snel genoeg dat iemand wel wat hulp kan gebruiken. Maar hoe pak je dat aan als je merkt dat iemand hulp nodig heeft bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen? Iemand helpen met wassen en aankleden is nogal een inbreuk op de privacy. En erg lastig om te doen als deze persoon het echt niet wil. Toch is er een wet die het mogelijk maakt om deze mensen te helpen, ook als ze het eigenlijk niet willen. Ben jij een zorgprofessional die daar alles over wil weten, dan vind je het vast fijn dat de wet zorg en dwang e-learning je helpt om alles te leren over de regels die hierbij van toepassing zijn.
Blijf het gesprek aan gaan
Het is nooit fijn om iemand tegen zijn zin in te moeten verzorgen. Blijf dus altijd samen het gesprek aangaan. Probeer de ander te laten inzien dat het helemaal niet erg is om hulp nodig te hebben. En ga op zoek naar een zorgprofessional die bij alle werkzaamheden de privacy en vooral de gevoelens van de zorgvrager respecteert. Het is nogal wat om jezelf letterlijk bloot te geven en te laten wassen door een ander. Weet dan ook dat je hiervoor dan best op zoek mag gaan naar iemand die zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel. Zo maak je het accepteren van hulp ook weer een beetje makkelijker.