Het verschil tussen normaal zweten en overmatig zweten

Het verschil tussen normaal zweten en overmatig zweten

Om te overleven als mens voert ons lichaam verschillende processen uit. Een van die lichaamsprocessen is zweten en het heeft nogal een slechte reputatie. Waarom? Dat mag Jantje weten, het voelt misschien klam en viezig aan als u zweet, maar het is juist erg gezond. Het is de manier van uw lichaam om deze op temperatuur te houden en dus om af te koelen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor uw huid omdat het een beschermlaag biedt en daarnaast helpt bij de verspreiding van talg. In deze blog geven wij antwoord op al uw vragen over zweten.

De oorsprong van zweet

De grote vraag is waar komt zweet vandaan? Het wordt aangemaakt in de zweetklieren. Deze klieren krijgen een signaal van de klieren in de huid die uw lichaamstemperatuur meten. In situaties waar uw temperatuur boven uw gemiddelde temperatuur komt, wordt er een signaal afgegeven aan de zweetklieren, die vervolgens aan het werk worden gezet.

Meer stress, meer zweten

We weten dat we in stressvolle situatie vaak meer gaan zweten, niet zo gek ook want dit soort situaties hebben een versterkend effect op uw zweetproductie. Heel normaal dus ook als u klamme en zweterige handen krijgt bij een sollicitatiegesprek. Wel kan het zo zijn dat u ook veel zweet in niet stressvolle situaties. De een zweet natuurlijk meer dan een ander, maar wanneer dit zweten als vervelend wordt ervaren dan kan het zijn dat u last heeft van overmatig zweten.

Overmatig zweten

Wanneer u de aandoening overmatig zweten heeft, dan zijn het uw zweetklieren die te hard werken. Dit is niet heel prettig, vooral als het plekken zijn zoals uw handen en oksels. Er zijn verschillende trucjes die u kunt toepassen om dit zweten te verminderen. Een paar aanpassingen in uw levensstijl kunnen helpen. Voorbeelden hiervan zijn het gebruikmaken van een anti-transpirant in plaats van een deo om zo overmatig zwetende oksels iets te verminderen. Ook het vermijden van kruidig eten kan helpen. Dit geldt ook voor het eten en drinken van cafeïne en alcohol.

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *