Duurzame kleding voor dames: 5 tips

Duurzame kleding voor dames: 5 tips

Duurzaamheid wordt voor steeds meer mensen belangrijk. Ook in het dagelijks leven kun je wat kleine aanpassingen doen om duurzamer te leven. Denk bijvoorbeeld eens aan je kleding. Er zijn een aantal zaken die je kunt veranderen om je kledingkast te verduurzamen. Wij geven je graag 5 tips als het gaat over duurzame kleding voor dames.

1. Kies voor duurzame kledingmerken

Het worden er gelukkig steeds meer: duurzame kledingmerken. Bij dit soort merken ben je er zeker van dat je kleding op duurzame wijze geproduceerd is en dat er kwalitatieve materialen gebruikt zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de collectie van by-bar. Dit is een merk van Nederlandse bodem dat ernaar streeft om eigentijdse kleding in de markt te zetten die nog jarenlang trendy blijft. Ook kun je van elk kledingstuk zien waar het vandaan komt en wie het gemaakt heeft.

2. Probeer eens nieuwe combinaties

Als je eens goed naar je kledingkast kijkt, dan kom je waarschijnlijk allerlei items tegen die nog best de moeite waard zijn. Bekijk je kledingkast nog eens goed en probeer andere kledingstukken met elkaar te combineren dan je normaal zou doen. Durf het aan om leuke combinaties te maken met kleding die je al hebt. Met nieuwe combinaties krijg je soms ineens een heel andere uitstraling.

3. Less is more

Door de welvaart kopen we veel gemakkelijker steeds meer en dat geldt ook voor kleding. Ook wanneer je aarzelt, zal je soms een kledingstuk kopen. Het gevolg is dat je dat item dan soms toch heel weinig draagt. Weet je niet zeker of het kledingstuk je wel staat of is de maat het net niet helemaal? Doe het dan niet. Heb je eigenlijk geen nieuwe kleding nodig? Laat het dan hangen. Less is more, ook in je kledingkast. 

4. Kies voor herbruikbare of gerecyclede materialen

Wanneer je kiest voor herbruikbare materialen, dan weet je dat je kleding ook na jarenlang dragen nog een doel heeft. Het kan dan waarschijnlijk weer gebruikt worden voor een ander doeleinde. Kies je voor kleding van gerecyclede materialen, dan weet je ook dat het materiaal hiervoor al een ander doel heeft gediend. Zo haal je het meeste uit de grondstoffen. Verder is het goed om kleding te kopen met zo min mogelijk ritsen, knopen of decoraties die niet van stof zijn.

5. Repareer je kleding zelf of laat die repareren

Een sok met een gat erin werd vroeger meteen versteld, maar vandaag de dag gooien we die vaak gewoon weg. Zonde, want je kunt het nog best herstellen. Ben je zelf niet zo handig met naald en draad, dan kun je ervoor kiezen om het door iemand anders uit te laten voeren. Wellicht heb je een handige moeder of tante, of zit er een winkeltje om de hoek waar je kapotte kleding kunt laten herstellen. 

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *