Afvallen? Maak van je voeding een levensstijl

Afvallen? Maak van je voeding een levensstijl

Mensen die overgewicht hebben of die vanwege gezondheidsredenen of esthetische overwegingen willen afvallen, doen dit vaak tijdens een (crash)dieet met een beperkte inname van calorieën. Wanneer zij kilo’s kwijtraken doordat zij een maand lang bijna alle koolhydraten uit hun dieet verwijderen of een detox-sapkuur van twintig dagen doen, verliezen zij vaak veel gewicht. Naast lichaamsvetten, verliezen ze ook spiermassa, vocht en darminhoud. Het lichaam schakelt tijdens een streng dieet ook over op de overlevingsstand, waarbij de stofwisseling langzamer wordt en het lichaam de overige energie beter kan bewaren. Deze modus die je tijdens het diëten hebt aangezet, raak je niet zomaar meer kwijt. De kilo’s vliegen eraan als je na het dieet weer gaat eten zoals je dat voorheen ook deed, ofwel het jojo-effect treedt op.

Als je wilt afvallen en daarbij voor een blijvend resultaat gaat, is de kans op succes het grootst als je van je voeding een levensstijl maakt. Dat betekent gezond eten in combinatie met meer beweging. Alleen op die manier zorg je ervoor dat de kilo’s er daadwerkelijk af blijven. In dit artikel inspireren we je met verschillende gezonde recepten die met liefde zijn gemaakt door een populaire foodblogster.

Gezond, voedzaam en lekker

Als je voor een gezonde levensstijl gaat, is het een goede keuze om regelmatig sla te eten. Het verbaast je vast niet dat sla de meest gekochte groente van Nederland is. Het leuke is dat je kunt kiezen uit veel verschillende soorten sla, variërend van ijsbergsla, kropsla, eikenbladsla, Romeinse sla, rode sla en rucola tot veldsla. Sla is geen vitaminebom, maar door het te combineren en te variëren, kun je er altijd een voedzaam en lekker gerecht mee bereiden. Door andere groenten of smaakvolle dressings toe te voegen. Want sla is niet alleen gezond, er zitten ook weinig calorieën in. Elke soort sla heeft zo zijn voordelen. Zo bevat kropsla veel vitamine A en is ijsbergsla rijk aan vitamine C en calcium. Ook is sla een bron van voedingsvezels die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering. Per dag wordt geadviseerd om zo’n dertig tot veertig gram vezels te eten. Verder bevat sla antioxidanten die vrije radicalen wegvangen. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan weefsels en cellen.

Verantwoorde maaltijdsalades

Een ander ingrediënt dat je kunt gebruiken bij het bereiden van verantwoorde salades is spinazie. Deze bladgroente komt ook goed van pas bij het kwijtraken van gewicht. Dit komt door de vele vezels en vitamines die erin zitten. Daarnaast zit spinazie boordevol ijzer, wat je ook nodig hebt voor een gezonde levensstijl. Niet voor niets wordt spinazie powerfood genoemd en bovendien kent de bladgroente enorm veel positieve eigenschappen. Zo bevat spinazie amper calorieën, maar geeft het je wel een verzadigd gevoel waardoor je minder trek hebt in ongezonde snacks. Bij Beautyship zijn we fan van het recept voor de spinaziesalade met Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaat, pijnboompitjes en een dressing van balsamico-azijn met honing en mosterd.

Gezonde ovenschotel

Ben je een liefhebber van ovenschotels? Dan hebben we nog meer goed nieuws, want er zijn tal van recepten voor lekkere én gezonde varianten te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het recept voor de ovenschotel met aardappelen, broccoli en kip? De ingrediënten van dit overheerlijke gerecht zijn stuk voor stuk gezond. Broccoli is bijvoorbeeld een hele gezonde groente die je kan helpen met afvallen. De groente bevat de vitamines C, A, K, B en E en ook zitten er vezels in, waardoor je snel een voldaan gevoel hebt. Daarbij komt dat broccoli niet veel calorieën bevat. Ook kipfilet is uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen, omdat er bijna geen vet en calorieën in zitten. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten en dat komt ten goede aan het behouden van je spiermassa. Ook de aardappels in de ovenschotel komen ten goede aan je verantwoorde lifestyle, want ze bevatten geen vet en zijn een bron van voedingsvezels. Met welke onweerstaanbaar lekkere, maar gezonde recepten ga jij je extra kilo’s te lijf?

Floor Steenteugel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *